Oppassen met gratis WIFI verbindingen op vakantie

Op door

Oppassen met gratis WIFI verbindingen op vakantie

Naast de standaard zaken voor een vakantie nemen reizigers steeds vaker een laptop, iPad of smartphone mee. Hiermee maakt men vaak verbinding met gratis aangeboden WIFI-netwerken die niet veilig zijn en voor problemen kunnen zorgen.

Bezitters van deze apparaten wordt echter aangeraden om goed op te passen met het gebruik van onbekende WIFI-verbindingen in hotels, (internet)cafés, vliegvelden en bij wegrestaurants onderweg. Veel van deze, vaak gratis aangeboden, netwerken nemen het niet zo nauw met de beveiliging van de computers en de infrastructuur om kosten te besparen. Toeristen worden daardoor steeds vaker het slachtoffer van cybercriminelen.

Door die slechte beveiliging zijn de computers en netwerken vaak geïnfecteerd met spywareprogramma’s. Daarmee kunnen inloggegevens worden vastgelegd en doorgespeeld naar criminelen zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft. In het algemeen kan men stellen dat online aankopen doen met creditcards en online bankieren in een internetcafé of via een onbekende WIFI-verbinding onverstandig is.
Als men echt niet zonder computer op vakantie kan dan doet men er verstandig aan om alle gegevens voor vertrek te versleutelen en back ups te maken van alles wat op de computer staat. Als de computer dan onverhoopt gestolen wordt tijdens de vakantie, blijft de schade in ieder geval beperkt tot de waarde van de laptop zelf.

Tips voor vertrek:

  • Als de laptop normaal gesproken binnen een thuisnetwerk wordt gebruikt, is het verstandig om na te gaan of alle beveiligingsonderdelen (virusbescherming, firewall en browser) up to date en geactiveerd zijn.
  • Daarnaast moeten het besturingssysteem, plug-ins en andere software zijn geüpdate naar het laatste niveau.
  • Installeer virusbeveiliging en een firewall voor het reizen, indien niet aanwezig.
  • Het is verstandig om een gebruikersprofiel met beperkte rechten te creëren en alleen deze te gebruiken tijdens het reizen.

Tips bij het gebruik van openbare WIFI-verbindingen:

  • Voer geen geheime informatie of wachtwoorden in, want iedereen kan de gegevens lezen.
  • Check de vakantiefinanciën niet online via openbare internetverbindingen of computers.
  • Verwijder cookies, de geschiedenis en tijdelijke bestanden, nadat er is gesurft via een openbare verbinding of computer.

Overweeg het gebruik van een dongle voor mobiel surfen. Dat is weliswaar duurder, maar het biedt wel een veiligere surfomgeving dan een WIFI-verbinding.

Bron: Toerismenieuws

Vakantiehuisinspanje


0 reacties

Comments are closed.

Visitors: