TIPS

Webmail

Als u uw eigen laptop, iPad of smartphone meeneemt en u op uw vakantieadres over een internetverbinding beschikt dan kunt u in elk geval uw mail ophalen. Mail versturen is wat lastiger, omdat het verzenden vaak gebeurt via de internetprovider die u thuis hebt. Webmail is dan een uitkomst. Ook als u geen laptop meeneemt, maar wel in een internetcafe online kunt. Webmail is eigenlijk gewoon een gratis online emailprogramma dat u door uw hostingprovider aangeboden krijgt. Het draait dus in een browser en u hebt toegang tot uw webmail vanaf elke computer die aan het internet hangt. Wat dat betreft lijkt het veel op Gmail of Hotmail. Zorg dus dat u vóór u op vakantie gaat de logingegevens van uw webmail opvraagt en eens een kijkje neemt hoe dat allemaal werkt.
TIP 1: Als u Gmail of Hotmail heeft kunt u ook voor de vakantieperiode een redirect instellen voor het emailadres dat aan uw domeinnaam is verbonden. Dan wordt alle mail automatisch doorgestuurd naar uw Gmail- of Hotmail-adres en kunt u op de gebruikelijke manier uw mail checken. Let er wel op dat als u mail verstuurt, dat dus vanaf uw Gmail- of Hotmail-adres gebeurt. Onderstaand meer uitleg over webmail. Vraag uw webmail-logingegevens op bij uw hostingprovider. Schrijf de logingegevens op en neem die mee op vakantie. Log eens in op webmail om te kijken hoe het werkt en stuur eens een testmailtje aan uzelf om te vermijden dat u op uw vakantieadres nog moeten uitzoeken hoe alles werkt.
TIP 2: Neem een lijstje mee met emailadressen van de mensen die u misschien een mail wilt sturen vanaf uw vakantiebestemming, of beter nog, zet deze adressen in uw online adressenboek.

Bron: WebsiteSupporters

Oppassen met gratis WIFI verbindingen op vakantie

Naast de standaard zaken voor een vakantie nemen reizigers steeds vaker een laptop, iPad of smartphone mee. Hiermee maakt men vaak verbinding met gratis aangeboden WIFI-netwerken die niet veilig zijn en voor problemen kunnen zorgen.

Bezitters van deze apparaten wordt echter aangeraden om goed op te passen met het gebruik van onbekende WIFI-verbindingen in hotels, (internet)cafés, vliegvelden en bij wegrestaurants onderweg. Veel van deze, vaak gratis aangeboden, netwerken nemen het niet zo nauw met de beveiliging van de computers en de infrastructuur om kosten te besparen. Toeristen worden daardoor steeds vaker het slachtoffer van cybercriminelen.

Door die slechte beveiliging zijn de computers en netwerken vaak geïnfecteerd met spywareprogramma’s. Daarmee kunnen inloggegevens worden vastgelegd en doorgespeeld naar criminelen zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft. In het algemeen kan men stellen dat online aankopen doen met creditcards en online bankieren in een internetcafé of via een onbekende WIFI-verbinding onverstandig is.
Als men echt niet zonder computer op vakantie kan dan doet men er verstandig aan om alle gegevens voor vertrek te versleutelen en back ups te maken van alles wat op de computer staat. Als de computer dan onverhoopt gestolen wordt tijdens de vakantie, blijft de schade in ieder geval beperkt tot de waarde van de laptop zelf.

Tips voor vertrek:

  • Als de laptop normaal gesproken binnen een thuisnetwerk wordt gebruikt, is het verstandig om na te gaan of alle beveiligingsonderdelen (virusbescherming, firewall en browser) up to date en geactiveerd zijn.
  • Daarnaast moeten het besturingssysteem, plug-ins en andere software zijn geüpdate naar het laatste niveau.
  • Installeer virusbeveiliging en een firewall voor het reizen, indien niet aanwezig.
  • Het is verstandig om een gebruikersprofiel met beperkte rechten te creëren en alleen deze te gebruiken tijdens het reizen.

Tips bij het gebruik van openbare WIFI-verbindingen:

  • Voer geen geheime informatie of wachtwoorden in, want iedereen kan de gegevens lezen.
  • Check de vakantiefinanciën niet online via openbare internetverbindingen of computers.
  • Verwijder cookies, de geschiedenis en tijdelijke bestanden, nadat er is gesurft via een openbare verbinding of computer.

Overweeg het gebruik van een dongle voor mobiel surfen. Dat is weliswaar duurder, maar het biedt wel een veiligere surfomgeving dan een WIFI-verbinding.

Bron: Toerismenieuws

Bent u nog op zoek naar een leuk vakantiehuis, appartement of B&B in Spanje. KIJK HIER.

Visitors: